Eerst andere ijkpunten dichterbij op de kalender, zoals de prestigieuze Grand Prix’-serie van de ISU. Op dat vlak kwam er deze week mooi nieuws voor het koppel dat zich al sinds juni in de Russische badplaats aan de Zwarte Zee voorbereidt op het nieuwe winterseizoen. De twee staan op de lijst van twee evenementen: op 24 en 25 oktober mogen ze meedoen aan Skate Canada in Halifax, waar ook de wereldkampioenen van 2024 van de partij zijn (Deanna Stellato-Dudek en Maxime Deschamps), naast vijf andere paren van het laatste WK. Vorig seizoen eindigden de Nederlanders als zevende in het veld van acht paren, met de latere wereldkampioenen uit Canada als winnaars.

Twee weken na de reis naar Noord-Amerika worden Danilova en Tsiba in Japan verwacht voor de NHK Trophy (wedstrijddagen 8 en 9 november). “Dat motiveert ons genoeg”, reageert Tsiba op de vraag of ze door het volgen van de Zomerspelen automatisch een stapje harder doen in hun trainingen. “De prestaties van de Nederlanders zijn gewoon leuk om te zien.” De NHK Trophy heeft komende winter plaats in kunstschaatsgek Tokio; verleden jaar werd de strijd gehouden in Osaka, waar Danilova en Tsiba hun hoogste totaalscore ooit behaalden (177.54 punten). Toen stond het paar na de twee programma's als vijfde in de uitslag.

Danilova wordt in de lucht gehouden door haar partner Tsiba
Michel en Daria tijdens hun vrije kür in Osaka (NHK Trophy). | Foto: International Skating Union (ISU)

Alle aandacht gaat momenteel vooral uit naar de nieuwe küren waaraan ze op verschillende Europese ijsbanen dag in dag uit hebben geschaafd. “Nu in Sochi, maar we zijn ook in Turkije geweest en zitten binnenkort in Oberstdorf en vanaf september wordt Heerenveen weer even de basis. We proberen uit elke plek het maximale te halen. IJstijd krijgen in deze periode is altijd wat moeilijker. Maar we klagen niet, het draait goed.” Over de küren wil hij nog niets kwijt. “Nee, ik noem geen naam of de muziek die we hebben gekozen. Dat moet een verrassing blijven. Ik kan wel vertellen dat het een totaal andere stijl is die je misschien niet meteen verwacht van ons. Dat doen we speciaal om ons te blijven ontwikkelen. Ik kan bijna niet wachten om die nieuwe kant van ons te laten zien”, klinkt het enthousiast.