Melle van ’t Wout (23) kwam op zijn zeventiende terug naar Nederland vanuit het Canadese Bracebridge, Ontario, waar hij met zijn ouders en jongere broer Jens dertien jaar had gewoond. Selma Poutsma (24) keerde op haar negentiende weer naar Hollandse bodem na een vierjarig shorttrackavontuur bij de Fransen. In 2019 kwamen ze bij elkaar in de nationale shorttrackploeg. Ze kenden elkaar al langer vanuit de sport, maar vanaf dat moment begon Van ’t Wout een oogje op Poutsma te krijgen...

Ruim twee jaar later volgde er een dateperiode: samen eten en relaxen na de trainingen. “
Ik heb nog nooit zo hard voor iemand moeten werken”, aldus Van ’t Wout. “Als ik naar haar toe ging, nam ik vaak bloemen mee.” Tijdens een tiendaagse vakantie op Aruba in mei 2021 kwam het hoge woord eruit. Vanaf dat moment waren ze vriend en vriendin. Poutsma: “Ik was nog niet klaar voor een vaste relatie. Totdat ik op een gegeven moment zo verliefd was. Ik wilde constant met Melle zijn.”

Nieuwe afspraken of sancties binnen het team waren niet nodig, want ‘iedereen wist het toch al’. Ook tijdens wedstrijden en trainingskampen wordt er netjes apart geslapen. Bij trainingen spreken ze elkaar nauwelijks en zijn ze beiden gefocust op zichzelf. Van ’t Wout: “Dit is een fijne modus die we hebben gevonden. Als we bijvoorbeeld op trainingskamp zijn, voelt het voor mij als thuis. Ik heb dan mijn broer én vriendin dicht bij me, dus dubbel geluk. Vaak zit ik met Jens op de kamer en komt Selma bij ons langs.”

Foto: Shapevisions - Dennis Kruijswijk

Poutsma schiet in de lach. “Ik weet niet of dit op het internet mag.” Ze aarzelt. Het verklapt meteen de serieuze, goednadenkende topsportster die ze is. Omdat het zo’n sprekend voorbeeld is voor dit thema en beide atleten altijd honderd procent met hun sport bezig zijn, besluit ze dit eenmalige – en stiekem hilarische - voorval uit de doeken te doen.

“Het was in het jaar van de Spelen tijdens het zogeheten ‘terror-stepkamp’,
waarbij we grote afstanden moesten afleggen op de mountainbike en step. Melle en ik logeerden die nacht stiekem bij elkaar, niet wetende wat ons te wachten stond. Midden in de nacht werden we uit ons bed gerukt, maar die van Melle was leeg. Wij hebben zo ontzettend op onze donder gekregen van Jeroen (Otter, toenmalig bondscoach, red.). Heel begrijpelijk uiteraard. Je zit er allemaal met één doel. Sindsdien hebben wij nooit meer stiekem samen geslapen.”

Tijdens wedstrijden is Van ’t Wout megazenuwachtig voor Selma en Jens. Ik wil zo graag dat ze het goed doen. Bij mezelf valt het mee. Ik weet wat ik moet doen.” En waar Van ’t Wout tussen de races door graag contact zoekt, blijft Poutsma het liefst in haar eigen bubbel. “Ik weet nog dat we tijdens de eerste wedstrijd hier tegenaan liepen. Na die tijd spraken we erover en heb je dat ook weer over elkaar geleerd”, analyseert ze.

Waar Selma over alles nadenkt,  laat Melle het meer op zich afkomen. Van ’t Wout prijst haar discipline en perfectionisme. “Er is bijvoorbeeld niks lekkers in huis als ik bij haar langskom. Wanneer er iets moet gebeuren, zoals voor haar studie Liberal Arts & Sciences, doet ze het. Ze haalt al haar vakken. Daar kan ik nog wel wat van leren. Door Selma ben ik volwassener geworden, lees ik andere boeken en is mijn muziekgenre uitgebreid.”

Foto: Eigen foto

Van ’t Wout is voor Poutsma haar veilige haven, vanwege zijn zorgzaamheid en relativeringsvermogen. “Hij is echt de rust in mijn chaos. Waar Melle een probleem ontleedt en naar een oplossing kijkt, sla ik al die stappen over en schiet ik meteen in de paniek. We zijn heel complementair aan elkaar.”