“Twee jaar geleden kwam jurylid Jeroen Prins met het idee om voor Nederland uit te komen”, verklaart Todeschini de keuze voor ons land, waar kunstrijden nog altijd in middelen en populariteit onderdoet voor het shorttracken en langebaanschaatsen. “In Zwitserland hebben wij onvoldoende geld en verlopen de kwalificatieprocedures niet altijd eerlijk. Jeroen stipte aan dat het tijd was om deze stap te overwegen, aangezien het winnen van een kwalificatiewedstrijd voor mij niet eens leidde tot een plek op het WK”, vertelt Todeschini over de oneerlijke procedures in zijn geboorteland.

Via Prins kwam de kunstrijder in contact met de KNSB en zo zette hij de eerste stappen om als onderdeel van het Nederlandse team naar de Winterspelen te mogen. Op het WK in 2025 levert een plaats bij de beste 24 een ticket naar Milaan op. Todeschini acht dat absoluut haalbaar. “Als ik geen onnodige fouten maak, dan is het grootste obstakel dat ik mijn Nederlands paspoort binnen drie jaar moet krijgen.”

Met zijn vrouw, voormalig ijsdanseres Oleksandra Nazarova, vertrok hij aan het begin van de winter naar Heerenveen om onder bondscoach Aljona Savchenko bij het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden (NTK) te schaatsen. Een jaar zonder wedstrijden volgde, geen gemakkelijke periode voor de Zwitsers kampioen van 2015. “Na een paar maanden pauze was het fijn om het kunstrijden zonder stress te beleven. Ik voelde me vrijer en genoot meer. Het was comfortabel, maar als je naar de Spelen wilt, heb je die voorbereiding nodig. Ik miste ook het speciale gevoel van een competitie.”