Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2017

Nuis aast op eerste olympische ticket: 'Drie keer is scheepsrecht'

Kjeld Nuis won vorig seizoen alle internationale 1000 meters. De 28-jarige Leidenaar werd wereldkampioen op de afstand en schreef daarnaast het wereldbekerklassement op zijn naam. Vrijdag moet het na twee mislukte pogingen éindelijk gaan gebeuren op het olympisch kwalificatietoernooi. "Voorseizoen is een harde les geweest."

Foto : Neeke Smit

"Ja, ik denk wel dat je kunt zeggen dat het voor mij nu of nooit is", geeft Nuis in aanloop naar het OKT toe tijdens het persmoment van zijn ploeg Team LottoNL-Jumbo in het Van der Valk hotel in Wolvega. "Ik ben vorig seizoen twee keer wereldkampioen geworden, dus ik weet dat ik het kan. Ik moet het alleen nog wel even laten zien."

De sprinter van de formatie van coach Jac Orie wist zich op de laatste twee olympisch kwalificatietoernooien niet te plaatsen. "Ik kan wel zeggen: 'Het speelt niet mee', maar natuurlijk denk ik er af en toe nog weleens aan terug. Het moet nu gebeuren. Over vier jaar ben ik 32 jaar. Ook dan kan het nog steeds, kijk maar naar Stefan Groothuis in Sotsji, maar wat mij betreft ben ik in februari gewoon van de partij in Zuid-Korea."

Nuis bewaart goede herinneringen aan de olympische baan van Gangneung. Eerder dit jaar werd hij bij de WK Afstanden zowel op de 1000 als 1500 meter wereldkampioen. Toch ging het voorseizoen niet helemaal zoals de rijder van Lotto-Jumbo het graag had gewild. Nuis wacht nog altijd op zijn eerste overwinning van het seizoen. Bij de NK Afstanden pakte hij zilver op de 1000 meter en bij de World Cup in Calgary moest hij genoegen nemen met een tweede plaats op de 1000 meter en een derde plek op de 1500 meter. 

"Het voorseizoen is een harde les geweest", erkent Nuis. "Toch heb ik ook wel een beetje pech gehad. Tijdens het Nederlands kampioenschap was ik niet helemaal fit. Vervolgens ging het eigenlijk per wedstrijd beter, met als positieve uitschieter de World Cup in Calgary. Ik vond het ook jammer dat we niet naar de laatste wereldbeker in Salt Lake City gingen. We zijn met het team nog even op trainingskamp geweest naar Collalbo. Dat deden we vorig seizoen ook, toen pakte het goed uit en werd ik twee keer wereldkampioen. Daar houd ik me aan vast."

Foto : Sander Chamid

Negatieve gedachten
In aanloop naar het belangrijke selectiemoment in de Friese ijstempel is iedereen gespannen. Voor Nuis is dat niet anders. "Ik denk dat iedereen die nu goed is weleens denkt: wat nou als het straks niet goed gaat? Dan plaats ik me niet. Zo is het ook. Ik heb vorig seizoen mooie dingen laten zien, maar toch moet ik het maar weer even laten zien. De laatste twee keren ging het niet goed tijdens het OKT, maar ze zeggen weleens: drie keer is scheepsrecht toch? Hopelijk geldt dat nu voor mij."

Op de vraag hoe Nuis de negatieve gedachten uit zijn hoofd houdt, antwoordt hij. "Door gewoon te accepteren dat je ze hebt. Iedereen heeft ze tijdens zo'n zenuwslopende week. Negatieve gedachten blijven nou eenmaal langer hangen dan positieve. Je moet echter niet denken wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Ik moet gewoon doen wat ik kan, meer kan ik niet doen."

Nuis focust zich in Thialf vooral op zichzelf. "Ik wil niet te veel naar mijn tegenstanders kijken, niet te veel letten op hun tijden. Het is vooral zaak om niet te gaan zitten rekenen. Ik weet dat mijn snelheid makkelijk komt. Het is een kwestie van rustig blijven, totdat het startschot klinkt."

Verbij
De 28-jarige sprinter staat vrijdag op zijn favoriete afstand in rit negen tegenover Lucas van Alphen. Kai Verbij, Europees- en wereldkampioen sprint, meldde zich donderdag noodgedwongen af voor de 1000 meter. Voor de 23-jarige sprinter van Team Plantina, die kampt met een spierblessure, zit het toernooi erop. Nuis komt zaterdag op de laatste dag van het OKT ook nog in actie op de 1500 meter. Eerder deze week eindigde hij op de kortste sprintafstand, de 500 meter, als vijfde.  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan