Tickets
Shop
Nieuws 31 mrt 2015

Op glad ijs: Guus Hiddink

In de rubriek Op Glad IJs vraagt Schaatsen.nl bekende Nederlanders naar hun liefde voor schaatsen. In deel acht: de bondscoach van het Nederlands elftal Guus Hiddink.

Foto : Soenar Chamid

De bondscoach van Oranje groeide op in het Gelderse Varsseveld, slechts enkele kilometers van de Duitse grens. Ook daar kreeg hij het Nederlandse schaatsvirus mee. Dat draagt hij nog steeds bij zich. "Mijn knie is weer goed," verwijst Hiddink naar de knieoperatie die hij begin 2014 liet uitvoeren in Zuid-Korea. "En als het begint te vriezen, kriebelt het ook bij mij."

"Ik kon redelijk schaatsen, hoor," blikt hij terug op zijn jeugd. "Ha, ik ga gewoon met pootje over de baan rond. Die techniek beheers ik wel. Trouwens ik kan zowel links- als rechtsom pootje over! Ik kon dus zowel links- als rechtsom door de bocht, vond het leuk om het allebei te beheersen. Had je niet gedacht, hè?"

Dat deed Hiddink echter nooit op een kunstijsbaan. "Daar heb ik nog nooit op gestaan. Ik ben van het natuurijs! Zodra er ijs lag, stond ik erop. Ook bij ons in de buurt had je van die ondergelopen weilanden waar je meteen kon schaatsen zodra het een beetje gevroren had."

De grote droom was dan ook het rijden van de Tocht der Tochten. "Ik heb er nooit voor kunnen trainen, was altijd onderweg als voetballer en later als trainer, maar het rijden van een Elfstedentocht is natuurlijk iets dat je je leven niet vergeet."

Machtig gevoel

Een droom die de bondscoach nog niet helemaal heeft opgegeven. Als de knie weer meewerkt, haalt hij de ijzers in ieder geval weer uit het vet. "Ik zou dolgraag weer gaan schaatsen. De techniek verleer ik toch niet. Het geeft ook een machtig gevoel als je technisch mooi over het ijs glijdt. Ik kan echt genieten van de wijze waarop onze toppers technisch schaatsen. Je moet in je snelheid je techniek blijven beheersen en dan ook nog presteren; prachtig om te zien."

Hiddink zat dan ook aan de buis gekluisterd tijdens de WK afstanden in Thialf. Dat leverde de bondscoach in het weekeinde echter een stevig dilemma op. Wat te kijken? Het voetbal of het schaatsen? "Doordeweeks kon ik de WK goed volgen, maar ja, in het weekeinde moest ik wel kiezen! Tussen het voetballen door heb ik af en toe even geschakeld naar het schaatsen."

"Weet je: ik ben gewoon een groot schaatsliefhebber, schaatsers zijn mooie sporters. Mooi is ook dat we bij het schaatsen net zo graag kijken naar de vrouwen als naar de mannen. Het is goed dat we zulke geweldige schaatsvrouwen hebben."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan