Tickets
Shop
Nieuws 27 sep 2015

Ter Mors start seizoen met baanrecord

Jorien ter Mors is het nieuwe schaatsseizoen goed begonnen. Tijdens een trainingswedstrijd die zaterdag werd verreden in Enschede verbeterde de rijdster van Team Afterpay het baanrecord op de 1000 meter 1.17,49. Ook reed ze een persoonlijk record op de 500 meter: 39,31.

Foto : Neeke Smit

"Ik mag zeker niet klagen", lacht Ter Mors, al trappend op de rollerbank. "Ik had niet gedacht hier al te staan. Zeker omdat ik nog steeds fysiek aan het opbouwen ben." De olympisch kampioene van Sotsji laste vorig seizoen een rustperiode in omdat ze te kampen kreeg met verschijnselen van overtraindheid. "Sotsji was de laatste wedstrijd die ik gereden had. Dat was natuurlijk mijn beste race ooit, dus ik was wel een beetje bang en benauwd voor de eerste wedstrijd."

Terwijl Ter Mors op het ijs van IJsbaan Twente vol vertrouwen op haar nieuwe records afstevende, had ze vooraf nog geen grootse plannen. "Dat heb ik bewust niet gedaan", zegt ze. "Ik dacht; ik ga technisch schaatsen en kijk wel waar ik sta." En dat viel Ter Mors, gezien de situatie alles mee. "Ik doe nog lang niet het volledige trainingsschema mee met de ploeg. Voor mij is dit wel echt een meetpunt en bevestiging dat ik op de goede weg terug ben en dat vind ik heel fijn."

Begin juni tekende Ter Mors bij haar nieuwe ploeg Team Afterpay, waar ze het naar eigen zeggen 'superfijn' heeft. "Ik ben heel erg blij met de mogelijkheden die Afterpay en iSkate mij bieden", zegt ze. Ter Mors heeft het daarbij vooral over de vrijheid die ze krijgt binnen de ploeg. "Ik kan mijn eigen keuzes maken over wat en waar ik wil trainen. Ik kan doen waar ik me goed bij voel en dat geeft rust."

"Het is voor mij ook perfect om binnen die training met de meiden mee te kunnen doen", vervolgt ze. "Mijn zwakste punt is de start. Dan zit je natuurlijk nergens beter dan in een sprintteam."

Jeroen is de baas

Ter Mors is naast haar verrichtingen op de langebaan natuurlijk ook nog actief op de shorttrackijzers. De trainingen van beide disciplines moeten dan ook nauwkeurig gepland worden. "In principe is Jeroen Otter gewoon de baas", lacht ter Mors. "Hij bepaalt voor mij de schema's en overlegt goed met Dennis van der Gun waar mogelijkheden zijn om mee te trainen."

Ondanks haar flitsende seizoensstart wil Ter Mors nog geen grote uitspraken doen over haar doelen voor komende winter. "Ik hou het heel open. Ik wil gewoon kijken hoe alles loopt; per training en per wedstrijd. Ik wil kijken waar ik me voor plaats, erna kijken we wel weer verder."

Toch kan Ter Mors er bij voorbaat al vanuit gaan dat ze veel keuzes zal moeten maken. "Er zijn veel ongunstige wedstrijden dit jaar", zegt ze. "Een langebaanwedstrijd in Azië bijvoorbeeld, en een shorttrackwedstrijd in Amerika. Die kun je niet allebei rijden."

"Ik zie het wel", besluit ze. "Ik wil rustig aandoen, niet teveel hooi op mijn vork. Liever aan het einde van het seizoen twee wedstrijden te weinig, dan teveel gereden hebben." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan